Pers

BioWanze:
Bioethanol Fabriek van de Toekomst start de productie in Wanze, België

Wanze, 22 December 2008 - BioWanze, de Belgische dochteronderneming van CropEnergies AG, Mannheim, start haar productie, zoals gepland, op in haar bioethanol fabriek van de toekomst in Wanze, België. Deze fabriek is de grootste bioethanol fabriek in België en zal tot 300.000 m³ bioethanol per jaar produceren uit tarwe- en suikersiropen, en heeft tot op heden 120 jobs gecreëerd. Het vernieuwende productieproces, dat biomassa gebruikt als nieuwe energiebron, doet de CO2-uitstoot dalen met 70 % in vergelijking met fossiele brandstoffen. Hierdoor kreeg BioWanze de helft van de verdeelde productielicenties toegewezen ofwel 125.000 m³ bioethanol per jaar tot 2013, waarmee de Belgische regering biobrandstoffen stimuleert op de binnenlandse markt. De investering voor deze unieke technologie bedraagt meer dan 250 miljoen euro.
Het energieconcept van de fabriek spitst zich toe op de biomassa stoomketel die energie genereert voor de bioethanol productie vanuit de zemelen van de aangeleverde tarwe. Dit betekent dat de fabriek virtueel onafhankelijk is wanneer het op het genereren van energie aankomt. Dit geoptimaliseerd energiesysteem geeft een maximum aan CO2-besparing.
De BioWanze fabriek produceert onafgebroken; het gebruikt zijn plaatselijke oorspronkelijke grondstoffen volledig. Naast bioethanol, dat benzine vervangt, worden er nog een hele reeks nevenproducten vervaardigd. Na de afscheiding van de zemelen om energie-redenen, wordt hoogwaardig gluten (kleefstof) onttrokken en verwerkt. Het wordt gebruikt in de voedsel- en voedingsindustrie. Bovendien worden de resterende proteïnes en andere componenten van de gegiste tarwe- en suikersiropen gecondenseerd en gebruikt om CDS (Gecondenseerde Destillatie Oplosmiddelen) te produceren, waardevolle dierenvoeding. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam 'ProtiWanze'.
De lokatie van de BioWanze fabriek laat toe dat de grondstoffen op een ideale manier kunnen aangeleverd worden en dat de eindproducten op efficiënte wijze kunnen afgezet worden. De BioWanze fabriek bevindt zich onmiddellijk in de omgeving van de Maas en is daarom toegankelijk via riviertransport en via het logistiek belangrijke knooppunt plant Antwerpen - Rotterdam - Amsterdam.
Met de verwezenlijking van de fabriek in Wanze, zit CropEnergies met haar uitbreidingsprojecten voor 2008 op schema. Naast de verwerving in Juni 2008 van de Franse alcoholproducent 'Ryssen Alcools S.A.S' met een jaarlijkse productiecapaciteit van 100.000 m³ aan bioethanol voor brandstoftoepassingen, heeft CropEnergies in Juni 2008 haar productiecapaciteiten uitgebreid in Zeitz, Saxony-Anhalt, van 260.000 m³ naar 360.000 m³ aan bioethanol per jaar, waardoor zijn positie als de grootste bioethanol fabriek in Europa nog versterkt wordt. Samen met Wanze hebben deze projecten de jaarlijkse productie van CropEnergies haast verdrievoudigd tot meer dan 700.000 m³ bioethanol, te gebruiken voor brandstofdoeleinden.

Naar het begin van de pagina