BioWanze

De biomassaketel

Een uniek concept: bijna volledige energie-zelfvoorziening
Dankzij de biomassaketel vermindert BioWanze tot 70 % zijn CO2-productie.
Het unieke productieconcept van BioWanze steunt op een proces dat zichzelf bijna volledig voorziet van energie dankzij de recuperatie van een deel van het tarwe als brandstof.
Een wereldpremière
Een van de redenen waarom de bio-ethanol fabriek in Wanze zo uniek is in Europa is de biomassaketel. De bio-ethanol die door BioWanze geproduceerd wordt, vermindert de CO2-uitstoot tot maar liefst 70 % in vergelijking met fossiele brandstoffen (d.w.z. van het veld naar het voertuig). Dit innovatieve productieproces stelt BioWanze in staat om nagenoeg volledig zelfvoorzienend te zijn inzake energieproductie. BioWanze wil immers een zo doeltreffend mogelijk energiesysteem ontwikkelen dat de CO2-besparingen maximaliseert en de energiekosten minimaliseert.
Een innovatief energieconcept
De cogeneratie-eenheid van BioWanze is gebaseerd op een centraal element: de biomassaketel. Deze is niet alleen indrukwekkend qua afmetingen (35 meter hoog, 60 meter lang en 20 meter breed), maar ook qua eigenschappen, die de ketel uniek maken. Het warmterendement ligt ongelooflijk hoog in vergelijking met andere biomassaketels. Daarnaast laat de biomassaketel ook een hogere operationaliteit toe en beschikt ze over een technologisch geavanceerd rookbehandelingssysteem.
Maar dat zijn niet de enige troeven van deze bio-ethanol productie-eenheid!
BioWanze onderscheidt zich voornamelijk door zijn unieke en vernieuwende industriële concept: in een eerste fase namelijk worden de zemelen, het omhulsel rond de tarwe dat gebruikt wordt voor de bio-ethanol productie, onttrokken. Deze zemelen worden gebruikt als energieopwekkende bron van de biomassaketel, die zo goed als alle energie voorziet die nodig is voor de werking van de productie-eenheid. Om alle bestanddelen van de grondstoffen optimaal in te zetten, worden deze zemelen gerecupereerd en verbrand in een biomassaketel, omdat deze niet nodig voor de productie van alcohol zijn.

Naar het begin van de pagina